Categories
News

Održana RoboLiga Ivanić Grad u Posavskim Bregima

U subotu 25. travnja 2015. održana je druga radionica Robolige u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i Robotičko-informatičkog kluba Križ. Sljedeće radionice u planu su Zaprešić 9. svibnja, Velika Gorica 23. svibnja, te Samobor 6. lipnja.

20150425_RL_30

Roboliga Ivanić Grad je održana uz pomoć i suorganizaciju  Hrvatskog robotičkog saveza, Zajednice tehničke kulture grada Ivanić Grada i Osnovne škole Posavski Bregi.

Na radionicama je sudjelovalo dvadesetak učenika Osnovne škole Posavski Bregi, Osnovne škole Djure Deželića i Osnovne škole Stjepana Basaričeka. Naši voditelji radionica Diana Lendvaj (Logo – ProBot), Marko Lohert (Lego) i Boris Kržić (Arduino) održali su tri dvosatne radinice, gdje su se učenici mogli upoznati sa osnovama robotike u svakom od tri područja.

Na radionici Logo učenici su mogli naučiti osnove LOGO programskog jezika i sa naučenim znanjima programirati ProBot robota unoseći komande preko ProBotove konzole.

Radionice Lega je pred učenike postavila niz zadataka koje su učenici rješavali uz pomoć i instrukcije voditelja radionice. Učenici su naučili napraviti svog Lego robota, te upravljati motorima i različitim senzorima.

Na radionici Arduino automatike učenici su naučili osnove upravljanja Arduino kontrolerom na primjerima kao što su spajanje LED dioda u semafor, spajanje i prigramiranje zvučnika i slično.

Radionicu je otvorio tajnik Zajednice tehničke kulture Ivanić Grada gosp. Davor Banči, a sudionike je kasnije posjetio i tajnik Hrvatskog robotičkog saveza gosp. Igor Ratković, te predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Ivanić Grada gosp. Dražen Baotić.

Zahvaljujemo se na gostoprimstvu profesorima Tomislavu Faistu i Jadranku Bartoliću.

 

Categories
News

RIKK – Drugo mjesto na državnom

11081469_10203783311171840_8248715285438760493_nU Primoštenu se od 16. do 19. ožujka odvija Infokup 2015. državno natjecanje iz informatike, gdje Leon Stjepan Uroić sudjeluje u natjecanju za sedme razrede u kategoriji Algoritama (BASIC/Pascal/C/C++/Phyton).

Nakon probnog natjecanja navečer 17. ožujka, ujutro u 9 sati 18. ožujka počelo je pravo natjecanje.

Natjecanje je trajalo sat i pol, a nakon toga su zadaci poslani na evaluator.

Kako je Leon javio: “Prvi zadatak prelagan, drugi 50/70 lagan, a treći težak.” To je bilo dovoljno za osvajanje odličnog drugog mjesta u kategoriji sedmih razreda.

Put do drugog mjesta na državnom natjecanju započeo je HONI natjecanjima, koja su krenula još u listopadu 2014, a završila početkom ožujka 2015. Nizanjem dobrih rezultat tijekom svih sedam kola osvojio je drugo mjesto ukupnom poretku sedmih razreda. Na školskom natjecanju krajem siječnja Leon je osvojio prvo mjesto. Samo prije par tjedana na županijskom natjecanju osvojio je drugo mjesto. Izvrsnim rezultatom na županijskom natjecanju u ukupnom poretku sedmih razreda kao deveti plasirao se na državno natjecanje.

Svojim samostalnim radom, radom s mentorima i vršnjacima, učenjem novih znanja i algoritama u ljetnim i zimskim školama Leon je u samo godinu dana postigao zapažen napredak i rezultat.

Rezultate možete vidjeti ovdje. Ovim putem čestitamo Leonu i njegovim mentorima na uspjehu, te mu želimo puno sreće na drugim natjecanjima, a posebno na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi.

Categories
News

HONI uspješno završen

U subotu je završeno posljednje sedmo kolo HONI-a, naši članovi postigli su izvrsne rezultate.

Nakon sedam kola Hrvatskog Otvorenog Natjecanja u Informatici i nakon šest mjeseci napornog rada i vježbanja prvi konačni rezultati su došli na naplatu.

Od naših članova na HONI-u su sudjelovali Jelena, Ivan i Leon.

U konkurenciji šestih razreda Jelena je zauzela ukupno sedmo mjesto s osvojenih 165 bodova. Dok su Ivan i Leon u konkurenciji sedmih razreda zauzeli redom sedamnaesto i drugo mjesto. Ivan je ukupno osvojio 254 boda, a Leon izvrsnih 814 bodova.

Nakon nešto lošijeg starta Leon je u nekoliko zadnjih kola bio visoko na ljestvici u prvih pet po broju osvnojenih bodova u kolu. Svojim predanim radom i odličnim rezultatom na kraju je završio na drugom mjestu. Tim rezultatom si je vrlo vjerojatno osigurao mjesto na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi.

Juniorska hrvatska informatička olimpijada, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, godišnje je informatičko natjecanje za učenike osnovnih škola Republike Hrvatske, koje se odvija prema pravilima po uzoru na svjetske i regionalne informatičke olimpijade. Na ovom natjecanju sudjelovat će 10-15 najuspješnijih učenika s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2014/2015 (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u organizaciji HSIN-a i Infokup u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta), koji će tijekom 3-4 sata natjecanja rješavati 3-5 problemskih zadataka na algoritamskoj osnovi, čija će rješenja kodirati u programskim jezicima Pascal, C i C++.

Sa znatiželjom očekujemo rezultate svih naših članova sa idućih natjecanja…

Categories
News

Roboliga Križ

plakat_roboligaPozivamo zainteresirane učenike i učitelje da nas posjete na radionicama iz Robotike 14. ožujka 2015 u 10 sati. Radionice su otvorene za sve zainteresirani. Zbog mogućeg većeg molim da se najavite na info@rikk.hr…

Radionica Robolige Križ u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, Zajednice tehničke kulture Općine Križ, Robotičko-informatičkog kluba, te uz potporu Osnovne škole Milke Trine i Gimnazijskog odjeljenja Križ, Srednje škole Ivan Švear Ivanić Grad, održati će se u prostorijama Osnovne škole i Gimnazije (ispod dvorane).

 

Saržaj radionica pokriva sljedeće teme i područja:

Logo: osnove programiranja u Logo programskom jezik, demonstracija
naučenog na Probot robotu
Lego Mindstorms: upoznavanje s Lego Mindstorms, sastavljanje osnovnih
robotskih kolica sa ultrazvučnim senzorom. Upoznavanje s programskim
sučeljem za Lego Mindstorms, te programiranje osnovnih kretnji robota i
uporebe ultrazvučnog senzora za izbjegavanje prepreke. Kratka demonstracija
naučenih instrukcija.
Arduino Uno i Arduino robotska kolica: upoznavanje s elektroničkim
komponentama i pripadajućim oznakama na elektroničkoj shemi. Upoznavanje
s programskim sučeljem (Ardublock). Sastavljanje elektroničkih sklopova i
programiranje (andrijin križ, interakcija semafora za osobna vozila i pješake,
policijska rotirka. Programiranje i demonstracija već sastavljenih Arduino
robotskih kolica.

Dodatno će biti organizirana Fischer radionica u prostorijama ZTKOK.

Molimo da se zbog lakse organizacije i ograničenog broja učesnika najavite na info@rikk.hr

Categories
News

Leon ide na državno…

Kao što smo i najavljivali u prethodnim novostima Leon Stjepan Uroić se plasirao na državnu razinu natjecanja sa osvojenim devetim mjestom na državnoj ljestvici sedmih razreda u kategoriji Algoritama – BASIC/Pascal/C/C++.

Rezultati se mogu vidjeti na stranicama Infokupa, skupa sa popisom pozvanih učenika.

Državno natjecanje održat će se od 16. do 19. ožujka 2015. u Primoštenu u Hotelu Zora.

Ostaje nam samo zaželjeti Leonu još mnogo riješenih zadataka i još bolji rezultat na državnom.

Categories
News

2. kolo Robocupa u Dubrovniku

Kriška ekipa u sastavu Lucija Uroić, Jelena Cepanec, Fran Mlinac, Ivan Cepanec i Leon Stjepan Uroić, te njihov robot aka Bruno Mars sudjelovali su u drugom kolu Robodancea.

RoboCup Open Dubrovnik 2015 održao se u nedjelju 22. veljače 2015 u sportskoj dvorani Gospino polje. U okviru natjecanja održali su se ogledi u četiri kategorije: Rescue A (spašavanje žrtve), Rescue B (gašenje požara), RoboSoccer (nogomet) i RoboDance (ples).

Naši članovi su otputovali u petak navečer, još umorni od sudjelovanja na županijskom natjecanju iz informatike, što ih nije onemogućilo da ostvare izvrsno 3. mjesto u kategoriji RoboDance Primary.

Rezultate pogledajte na ovdje

Categories
News

Algoritmi – županijsko natjecanje

Ivan Cepanec i Leon Stjepan Uroić sudjelovali su na županijskom natjecanju Infokupa 2015 održanom u Dugom Selu.

Nakon uspješnih školskih natjecanja, naši članovi Ivan Cepanec i Leon Stjepan Uroić plasirali su se u viši, županijski, rang natjecanja. Natjecanje je održano u Srednjoj školi Dugo Selo, 20. veljače 2015. Obojica su se natjecali u kategoriji LOGO, dok je Leon sudjelovao i u Algoritmima – BASIC/Pascal/C/C++.

U kategoriji LOGO, Leon je osvojio treće mjesto u županiji i 23. mjesto na državnoj ljestvici, dok je Ivan osvojio peto mjesto u županiji i 49. mjesto na ukupnoj ljestvici. Na žalost rezultati u ovoj kategoriji nisu bili dovoljni za plasman na državnu razinu natjecanja.

Leon je poslije podne imao nešto više uspjeha u kategoriji BASIC/Python/Pascal/C/C++, te se sa drugim mjesto u županiji i osmim mjestom u ukupnom redosljedu. Osvojeno mjesto bi po trenutnom stanju (služebeni rezultati biti će objavljeni 3. ožujka) trebalo biti dovoljno za plasman za državno natjecanje. Popis pozvanih učenika na državno natjecanje biti će poznat 4. ožujka 2015. Državno natjecanje će se održati 16.-19. ožujka 2015.

Više o rezultatima možete pogledati ovdje (u ovom trenu još uvijek neslužebeni).